en
DJ CAM (FR) vs BLOCKHEAD (USA)
12.07 szo DJ CAM (FR) vs BLOCKHEAD (USA) W/ Q-CEE (Vinyl Warriorz) + ACID

Ideje, hogy újabb legendák látogassanak el az Amper Klubba. Ugyan az absztrakt hip hop jelzővel szokták a vendégeinket illetni, de ennyiben hagyni durva leegyszerűsítés lenne. A megjelenést szinte kötelező jelleggel ajánljuk mindenkinek, aki akár csak egy kicsit is szereti az elektronikus zenék kísérletezőbb ágait. A francia underground egyik meghatározó alakja és a Ninja Tune kiadó amerikai producere és lemezlovasa, azaz DJ Cam és Blockhead közös turnéjának egyik állomása lesz Amperben december 7-én és bár rengeteg nagy név megfordult nálunk az elmúlt hónapokban, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez lesz az év egyik legkiemelkedőbb bulija.

Az ajánlónk megírására felkészülve nem volt nehéz dolgunk, Blockheadről és DJ Camről is oldalak végeláthatatlan sorát találjuk az internet különböző zugaiban, így azt sem tudjuk, hol kezdjük a bemutatásukat.

Blockhead kicsi kora óta fülig szerelmes a hip hopba. Zenei pályafutását rapperként kezdte, de szerencsénkre hamar úgy döntött, hogy inkább az az ember szeretne lenni, aki a számokat elkészíti. A köztudatba Aesop Rock mellett robbant be, ekkor már producerként, a Mush Recordsnál 2000-ben megjelentetett közös albumukkal. Ezután 2004-ben jött ki az első saját lemeze a Ninja Tune-nál, amit azóta még további négy követett, közben a kiadó ikonikus alakjává vált. Számai az instrumentális hip hop, trip hop és elektronika tág határain belül mozognak, amiket fellépései során csak tovább feszeget. Fellépőtársa, DJ Cam, a francia elektronikus zene egyik meghatározó alakja. A Massive Attack, DJ Shadow, DJ Krush és Portishead mellett a trip hop fejlődésének egyik kulcsfigurája volt, zenéiben a jazz és a hip hop sajátos keverékét hallhatjuk. Azonban fellépéseinél talán egyszerűbb, ha a hangulatra koncentrálunk és nem a stílusokra. A soundcloud oldalára pillantva ugyanúgy találunk nu disco, house és techno mixeket, mint downtempo és trip hop válogatásokat, de a breakbead és drum’n’bass sem áll távol tőle. 2011-ben jelent meg hetedik, Seven névre hallgató nagylemeze, de az évek során rengeteg remixet is készített, többek között Miles Davis, Michael Jackson, Cypress Hill számokból. A zenéhez való hozzáállását talán ő maga foglalta össze a legjobban: “Even if all the music isn´t really hip hop, the way I make it is very hip hop.” Ez pedig akár a decemberi buli jelmondata is lehetne: egy olyan estén vehetünk majd részt, ahol nem minden lesz majd hip hop, de az ő tálalásukban mégis ettől lesz majd igazán hip hop.

Több, mint egy évtizedes zenei múltra visszatekintő előadókról lévén szó, nem is az a kérdés, hogy körbe járták-e a világot, hanem az, hogy hányszor. Tartottak már korábban közös turnét is, amikről felvételek is készültek. Érdemes meglesni őket, attól úgysem kell tartanunk, hogy elrontanák a fellépésük varázsát, zeneileg nem lehet eléggé felkészülni ahhoz, hogy ez a páros ne tudjon minket meglepni.

Oszd meg a többiekkel